En checklista för att se till att du är säker online

Om du, som så gott som alla svenskar, spenderar en hel del tid online är du med största sannolikhet också medveten om att man löper en viss risk att bli utsatt för brott i digitala miljöer. Detta är en verklig mardröm att bli utsatt för och det kan kosta mycket, både i tid och pengar. Men detta är samtidigt relativt enkelt att undvika om man har de nödvändiga försvarsmetoderna tillgängliga. 

Här nedanför så kommer du att få ta del av en kort men väldigt användbar guide till hur man ska tänka när det kommer till att hålla sig säker online. För företag är IT-säkerhet nästan ännu viktigare, men som privatperson är det väldigt mycket lättare att skydda sig jämfört med en större verksamhet med anställda. 

Se till att du alltid har ett bra antivirus igång när du surfar online 

Att ha ett kraftfullt och potent antivirus igång medans man surfar online är det absolut bästa sättet att hålla sig säker i vardagen. Även om de flesta av oss sällan besöker hemsidor där det finns skadliga program kan man råka hamna på dessa sidor av en eller annan anledning. Att då ha ett antivirus agerar som den första skyddslinjen mot skadliga angrepp och program och är någonting som man alltid bör använda sig av oavsett om man är en privatperson eller ett företag.

Det finns en enorm bredd när det kommer till olika typer av tillgängliga antivirusprogram, men det allra bästa är att vända sig till ett som faktiskt kostar pengar. Även om det kanske inte är särskilt roligt att betala för en digital tjänst är det i 9 fall av 10 välinvesterade pengar. Se till att läsa på kring olika antivirus och om du vill ha några exempel på bra program att använda sig av kan det vara klokt att vända sig till den här listan till en början.

Var tveksam till information som du hittar online 

Det är även väldigt viktigt att man är tveksam till all information som man tar del av online. Självklart kan man lita på informationen som man hittar på stora nyhetshemsidor som exempelvis DN eller SVT, men större hemsidor där kontrollen inte kan vara lika stark är det tyvärr vanligt att det delas olika bedrägerier och annat skadligt material. Sociala medier är en vanlig plats för dessa hackare och bedragare att försöka locka till sig brottsoffer, och det är viktigt att man inte tror på någonting som verkar vara för bra för att vara sant.  

Klicka inte på länkar där du inte vet vem som är avsändaren

Att undvika att klicka på länkar där man inte är helt säker på vem avsändaren är eller vad som kommer att hända när man klickar på länken. Exempelvis kanske man får en länk i ett mail, eller så uppmanas man att klicka på en länk för att hämta hem ett pris. Här är det bättre att alltid vara lite försiktigare än vad man kanske behöver vara, och även om man kanske inte får datorn infekterad med ett virus direkt så är det bäst att undvika risken helt och hållet.